Ella Wooten Park serves as a gathering space for the first Mueller Austin neighborhood. The anchor for the park is the pool house, paying homage to classic Austin swimming facilities such as Deep Eddy and Barton Springs, combining natural and indigenous materials to create a simple, yet elegant structure.

Board formed concrete walls draw the visitor into the building, guiding them to the restrooms and changing areas where moments of interior movement are translated to the exterior through selectively placed glass blocks. The concrete portal on the northern edge of the site firmly guides the observer’s perspective, emphasizing the symmetry of the site. The sandstone wall facing the plaza contains formed niches created to celebrate art in public spaces. The open air shape and structure of the roof allow breezes to flow through the building creating natural ventilation.

Location, Austin, Texas 2008

Scope, Pool Building, 3,800 s.f.
Program, Changing Area, Restrooms, Staff Office
Services, Masterplanning, Architecture, Interior Design
Certifications, 4-Star AEGB

Client, Catellus Development Group
Team, Milton Hime, Lisa Cuddy