Set back from the frontage road along East Ben White, Bartlett Cocke’s new office includes dynamic concrete and glass forms that shift back and forth around a central transparent reception wing. The main entry sequence moves through an activated courtyard along the northwest facade. The glass lobby bisects the east and west wings, links the front and rear outdoor spaces, and establishes an easy rhythm of solid and void. The west wing houses permanent offices and shared spaces, including the all-hands conference room, bid review and huddle rooms, and a breakroom that can open to an outdoor landing with integrated bench seating via folded floor-to-ceiling glass nano walls. The two-story east wing accommodates staff who frequently come and go, including project managers and infill staff who split their time between job sites and the office. A roof deck patio above the entry is accessed by a spiral staircase on the back patio, where a quiet courtyard includes planters and a prominent water feature used for irrigation. Designed primarily for typical office use, the space is also flexible for hosting client and construction industry events.

Location, Austin, Texas, 2021

Scope, 2-Story Office Building, 28,450 s.f.
Program, Reception, Open & Private Offices, Conference Rooms, Break Room, Training & Huddle Rooms, Courtyard
Services, Architecture, Interior Design

Client, Bartlett Cocke General Contractors
Team, Robert Byrnes, Ethan Glass, Xuhua Cheng, Amber Hughes, Kirsten Dunkerson